منتقد هافينگتون پست فرانسوي نوشت: فيلمي که شب پيش سي و نهمين جشنواره فيلم مونترال را افتتاح کرد، به کارگرداني مجيد مجيدي فيلمي رمانتيک-تاريخي است که چون يک نقاشي ديواري باشکوه بر کودکي حضرت محمد (ص) تمرکز دارد.
به گزارش هفت چشمه به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا سال هاي سال سينماي ايران به دنبال ساخت و اکران فيلمي درباره زندگي حضرت محمد (ص) بود تا اينکه انتظار براي ديدن فيلم «محمد رسول الله (ص)» به کارگرداني مجيد مجيدي به پايان رسيد و اکران گسترده اين فيلم سينمايي از روز گذشته در ايران آغاز شد.
مجيد مجيدي کارگردان سينماي ايران زماني که تصميم گرفت فيلم «محمد رسول الله» را کارگرداني کند قطعا مي دانست گام در راه خطيري گذاشته است و موافقان و مخالفان زيادي اثرش را نقد و بررسي ميکنند ولي او دل را به دريا زد و پروژه سينمايي «محمد رسول الله» را کليد زد.
مجيدي اجازه ساخت فيلم «محمد رسول الله» را از امام رضا (ع) گرفت
به گفته مجيدي، اجازه ساخت اين فيلم را هنگامي که براي حضور در جشنواره فيلم «رويش» به مشهد مقدس رفته بود، از امام هشتم شيعيان گرفت.
مراحل مقدماتي و پيش توليد فيلم «محمد رسول الله» که با تمرکز بر تحقيق و پژوهش بود سه سال به طول انجاميد، به اين ترتيب که مهر سال ۱۳۸۶ فعاليت گروه تحقيق و پژوهش آغاز و در ادامه نخستين نسخه از فيلمنامه بهار سال ۱۳۸۸ آماده شد.

بهره بردن از نظر علما و مراجع دين اسلام در پژوهش
يکي از ويژگي هاي پژوهش اين فيلم سينمايي علاوه بر بهره بردن از منابع مکتوب، ديدارهاي مکرر مجيد مجيدي و محمدمهدي حيدريان در مقام کارگردان و مدير پروژه با علما و مراجع دين اسلام بود که از آن جمله مي توان به حضور يافتن در محضر آيت الله سيستاني، آيت الله جوادي آملي و آيت الله وحيد خراساني اشاره کرد.
فيلمنامه چطور شکل گرفت
از ابتدا تصميم بر اين بود که نگارش فيلمنامه برعهده شخصي غير از کارگردان باشد تا ملاحظات کارگرداني در آن تأثير نگذارد. حيدريان توضيح ميدهد که: «ضمن اينکه کارِ گروهي هم يکي از روشهاي مورد توجه بود، به اين معنا که نويسنده نهايي فيلمنامه، نويسندۀ برآيند ايدههاي گروه باشد. با توجه به نگاهي که سازندگان اثر به بازارهاي بينالمللي داشتند، انتخاب شخصي که تجربهي کار در عرصههاي بينالمللي را داشته باشد، ضروري به نظر ميرسيد.» به اين ترتيب کامبوزيا پرتوي که براي مراکزي در فرانسه نيز فيلمنامهنويسي ميکرد، به عنوان نويسنده فيلمنامه انتخاب شد.
حيدريان ميگويد: «پس از ماهها بحث و بررسي و تشکيل جلسات مختلف با افرادي مثل مهدي ارگاني، مرحوم سيفالله داد، رضا ميرکريمي، عليرضا رضاداد و... تصميم گرفته شد که در فيلم به دوره کودکي پيامبر پرداخته شود. مقطعي که انتخاب ميشد، ميبايست ظرفيت کافي براي هدف گروه را ميداشت و به سوال چرا بايد پيامبر جديدي ميآمد و ويژگيهاي آن دوران چه بود، در فيلم پاسخ داده ميشد.»
بر اين اساس، حوادث و ماجراهايي انتخاب شد که با روايات منابع اصلي مانند قرآن و نظرات مراجع مغايرت نداشته باشد. مذاکرات متعددي با رهبر معظم انقلاب اسلامي و همچنين مراجع و علماي ديني مانند آيتالله سبحاني، آيتالله وحيد، آيتالله سيستاني، آيتالله جوادي آملي و جناب آقاي حکيمي، در حوزه عرفان و فلسفه با آقايان ديناني، معصومي همداني، پازوکي و... در حوزه ادبيات با آقايان خرمشاهي، گرمارودي و... انجام شد و نظراتشان مورد توجه قرار گرفت.
به اين ترتيب بعد از گذشت دو سالونيم ـ از ابتداي پاييز 85 تا بهار 88 ـ فيلمنامه آماده شد و به منظور جلوگيري از سوءاستفادههاي احتمالي، در تشکيلات سينمايي و حقوقي بينالمللي به ثبت رسيد.
اکران گسترده فيلم سينمايي «محمد رسولالله(ص)» به کارگرداني مجيد مجيدي از صبح پنجشنبه در سينماهاي سراسر کشور آغاز شد.
۲۲۰ هکتار مساحت لوکيشن اصلي فيلم «محمد رسول الله»
پس از نگارش فيلمنامه اوليه، حميد امجد نيز به جمع فيلمنامه نويسان فيلم «محمد رسول الله» پيوست و تمرکز اصلي خود را بر ديالوگ نويسي فيلم گذاشت.
پس از نگارش فيلمنامه که يک سال و اندي طول کشيد، خرداد سال ۱۳۸۹ پيش توليد فيلم «محمد رسول الله» رسما آغاز شد و طبق برنامه ريزي انجام شده شهريور سال ۱۳۹۰ مصادف با عيد قربان ساخت دکور اين فيلم سينمايي در شهرک سينمايي پيامبر اعظم (ص) در ۵۵ کيلومتري جاده تهران - قم به پايان رسيد.

بازديد مقام معظم رهبري از مراحل ساخت فيلم «محمد رسول الله»
بازديد مقام معظم رهبري از مراحل فيلمبرداري فيلم سينمايي «محمد رسول الله» يکي از رويدادهاي ارزشمند براي اين فيلم سينمايي بود تا جايي که مجيدي در نخستين نشست رسانه اي خود حضور مقام معظم رهبري را برکت اين فيلم عنوان کرد و گفت که رهبر انقلاب در پشت صحنه اين اثر صحبت هاي بسياري را درباره شخصيت حضرت محمد (ص) ارائه کردند که مجموع نظرات مقام معظم رهبري اعمال و در اثر ارائه شد.
حضرت آيت الله خامنه اي روز چهارشنبه ۱۷ آبان ماه ۱۳۹۱ براي بازديد از لوکيشن فيلم سينمايي «محمد رسول الله» ساخته مجيدي مجيدي به محل فيلمبرداري اين فيلم رفتند.
بازديد مقام معظم رهبري از مراحل توليد فيلم سينمايي «محمد رسول الله» به عنوان اولين حضور ايشان در يک پروژه سينمايي به شمار مي آمد؛ حضوري که نه تنها در بيوگرافي اين فيلم سينمايي بلکه در شناسنامه تاريخ سينماي ايران به ثبت رسيد. ايشان پيش از اين در پشت صحنه سريال تاريخي مذهبي «مريم مقدس» نيز حضور يافته بودند.
انتقادهايي از جنس تخطئه توسط الازهر
ناگفته نماند از همان روزهاي اولي که خبر ساخت فيلمي درباره صدر اسلام و حضرت محمد (ص) مطرح شد برخي از منتقدان در جهان عرب ايرادهايي را بر ساخته شدن اين فيلم سينمايي وارد ميکردند.
مجيدي در تمام اين سالها درباره اين ايرادها سکوت کرد ولي در نهايت در نخستين نشست رسانهاي خود که در تاريخ ۱۷ دي ماه سال ۹۳ برگزار شد به تمام انتقادها پاسخ داد.
يکي از انتقادهاي مطرح در اين حوزه، ايرادهايي بود که الازهر به حضور يک بازيگر در نقش کودکيهاي پيامبر(ص) وارد ميکرد.
مجيدي درباره تحقيقات انجام شده براي ساخت فيلمش گفت که مطالعه و پژوهشهاي بسياري در زمينه کودکي حضرت محمد (ص) و چگونگي پرداختن به کودکي ايشان تا سن ۱۲ سالگي انجام داده است و دليل انتخاب مقطع کودکي زندگي حضرت محمد (ص) اين بوده که هيچ اختلافي بين شيعه و سني به وجود نيايد.
اين کارگردان سينماي ايران همچنين به نگراني اهل تسنن از ساخته شدن اين فيلم اشاره کرد و گفت که دليل نگراني و انتقاد کشورهاي عرب به خصوص الازهر از ساخته شدن چنين فيلمي را نمي داند چراکه به همان اندازه که اهل تسنن نگران هر نوع تحريف يا بيتوجهي به شان حضرت رسول هستند شيعيان هم نگرانند.
وي گفت که منتقدان به جاي اينکه از دور بايستند، تخطئه کنند و نقدهاي غيرمنصفانه ارائه دهند بهتر است پس از ديدن فيلم درباره اثر ساختهشده گفتگو کنند.
بودجه توليد فيلم «محمد رسول الله» از شايعه تا واقعيت
بودجه توليد فيلم سينمايي «محمد رسولالله» از سوي رسانه ها به ويژه رسانه هاي غربي به کرات مورد سئوال بود و منتقدان گزارش هاي نادرست با اعداد و ارقام عجيب و غريب ارائه مي کردند.
به عنوان مثال هاليوود ريپورتر مدعي شده بود که ساخت فيلم «محمد رسول الله» ۳۰ ميليون دلار معادل ۱۰۰ ميليارد تومان هزينه برداشته است. اين ادعا در حالي مطرح شد که صادقيان رئيس هيات مديره شرکت نورتابان (اين شرکت به پيشنهاد فروزنده رئيس وقت بنياد مستضعفان در سال ۱۳۸۶ تاسيس شد) درباره جزئيات هزينه ساخت اين پروژه سينمايي که شامل ساخت و ساز شهرک و دستمزدهاي پرداختي مي شد، توضيح داد.
بر همين اساس و به گفته رئيس هيات مديره شرکت نورتابان، هزينه ساخت دکورهاي شهر مکه ۱۴۱ ميليارد ريال، شهر مدينه با ۱۹ هکتار ۴۲ ميليارد ريال و ساخت و ساز ساختمان اداري ۱۲.۲ ميليارد بوده است .
همچنين ۳ ميليارد ريال هزينه فيلمنامه، ۶ ميليارد ريال هزينه مطالعات اجرايي، ۱۵۲ ميليارد ريال هزينه پيش توليد، ۳۱۰ ميليارد ريال هزينه توليد و ۱۵۱ ميليارد ريال هزينه پس از توليد فيلم «محمد رسول الله» شده است.
با اين اوصاف مجموع هزينههاي صرف شده براي ساخت اين فيلم ۶۲۳.۳ ميليارد ريال بوده است.

آمار فروش «محمدرسول الله(ص)» در روز اول اکران
فيلم سينمايي «محمد رسول الله (ص)» روز گذشته 5 شهريورماه اکران عمومي خود را در سراسر کشور شروع کرد. در اولين روز نمايش فيلم محمد رسول الله(ص) در تهران، بيش از 170 ميليون تومان در تهران فروش داشته است. براساس اين گزارش اين فيلم در تهران در 40 سالن سينما به نمايش در آمده است.
اين فيلم در پرديس سينما آزادي، سه سانس فوقالعاده را به خود اختصاص داد. همچنين سينماهايي چون کوروش، پرديس زندگي و براي تعدادي ديگر از سينماهاي شهرستان سانس فوق العاده در نظر گرفته شده است.
همچنين فروش اين فيلم در سينماهاي شهر مشهد معادل 20 ميليون تومان است که 14 ميليون تومان از اين فروش متعلق به سينما هويزه مشهد است همچنين در اصفهان فروش فيلم به رقمي معادل 10 ميليون تومان رسيده است.
فيلم سينمايي «محمد رسول الله(ص)»، پيش از تولد پيامبر اسلام(ص) تا 12سالگي ايشان را در بر ميگيرد و البته بخشهاي قبل از 50سالگي پيامبر نيز بهصورت فلاشبک نشان داده ميشود.
نمايش اين فيلم از پنج شنبه 5 شهريورماه در سينماهاي سراسر کشور شروع شده است.

نقد هافينگتون پست بر فيلم «محمد رسول الله»
منتقد هافينگتون پست فرانسوي (نسخه کبک) ديروز ۲۸ آگوست نوشت: فيلمي که شب پيش سي و نهمين جشنواره فيلم مونترال را افتتاح کرد، به کارگرداني مجيد مجيدي فيلمي رمانتيک-تاريخي است که چون يک نقاشي ديواري باشکوه بر کودکي حضرت محمد (ص) تمرکز دارد.
اين محصول سه ساعته، يادآور فيلمهاي اسطورهاي مذهبي دهه ۱۹۵۰ است که همه احساسات خوب را منعکس ميکردند.
ساخت فيلمي درباره پيامآور اسلام هميشه دشوار است زيرا مسلمانان سني با اين کار مخالف هستند و همين فيلم نيز با اين مشکلات روبه رو شده است. در سال ۱۹۷۶ «رسالت» ساخته مصطفي عقاد فيلمساز سوري-آمريکايي با بازي آنتوني کويين و ايرنه پاپاس بدون نمايش تصويري از حضرت ساخته شد.
گرچه مجيد مجيدي باور دارد که توانسته است هم شيعه هم سني را راضي کند اما بايد گفت اين تلاش چندان موفق نبوده است چون در عين حال که ما پيامبر اسلام را از پشت سر ميبينيم، با موهايي که در باد تکان ميخورد، باورهاي شيعي را ميتوان در فيلم بيشتر ديد. وقوع معجزات مکرر، مساله شهادت و پيامبري که به نوعي از نظر ظاهر يادآور مسيح است در مکاتب فکري سني قابل قبول نيست.
اين منتقد مينويسد: از اين زوايا بايد گفت فيلم به نوعي با رويکرد تبليغي ساخته شده است. در عين حال سرژ لوسيک مدير و بنيانگذار اين جشنواره توضيح ميدهد که نقش اين جشنواره نمايش فيلمهايي است که نظري ترويجي نداشته باشند و در وراي همه نقطه نظرات از انسانيت و ديدگاه هنري فيلمساز دفاع کنند.

حضرت محمد (ص) سرمنشا مهر و دوستي است
براساس اين گزارش عليرضا شجاع نوري در نقش عبدالمطلب پدربزرگ پيامبر اکرم (ص)، مهدي پاکدل در نقش ابوطالب عموي پيامبر (ص)، ساره بيات در نقش حليمه دايه پيامبر (ص)، مينا ساداتي در نقش آمنه مادر پيامبر(ص)، محسن تنابنده در نقش ساموئل تاجر يهودي، داريوش فرهنگ در نقش ابوسفيان، رعنا آزاديور در نقش امجميل همسر ابولهب، حميدرضا تاجدولت در نقش حمزه عموي پيامبر (ص)، صادق هاتفي در نقش بحيرا راهب مسيحي، محمد عسگري در نقش ابولهب عموي پيامبر (ص) و حدود ۵۰۰ بازيگر و هنرور در اين فيلم ايفاي نقش کردهاند.
همانطور که مجيد مجيدي بارها اشاره کرده است اين فيلم در پي ارائه تصويري واقعي از پيامبر اسلام است. آنچه در اين اثر سينمايي مقابل ديدگان مخاطبان قرار ميگيرد حضور پرمهر و سرشار از برکت پيامبر اسلام است که هر جا که حضور مييافتند مردم را به مهر و دوستي فراميخواندند. در فيلم نشان داده ميشود که حضرت محمد (ص) از همان کودکي و نوجواني سرمنشا مهر و دوستي بودهاند.
داستان فيلم به گونهاي طراحي و اجرا شده است که اين امکان فراهم است تا قسمتهاي بعدي آن نيز ساخته شود و البته مجيدي نيز به اين نکته اشاره داشته است که قصد ساخت قسمت هاي دوم و سوم آن را دارد و به گونهاي مي توان آن را سهگانهاي از زندگي حضرت محمد (ص) دانست.
همچنين پيش فروش بليت هاي اين فيلم از طريق سايت سينما تيکت و سايت رسمي فيلم «محمد رسول الله (ص)» در دسترس است. آدرس رسمي سايت فيلم «محمد رسولالله (ص)» mohammadmovie.com است.